top of page

Het Verzorgen van Je Lichaam van Binnenuit


Yoga is niet alleen een oefening voor het lichaam; het is een reis naar heelheid, waarbij elke houding, elke ademhaling en elke meditatieoefening een diepgaand effect heeft op zowel de fysieke als de mentale gezondheid. In deze blogpost wil ik de schijnwerpers richten op de helende kracht van yoga en hoe het een positief effect kan hebben op verschillende organen in het menselijk lichaam.


Wat hebben meridianen en organen met elkaar te maken?

Meridianen zijn de energiekanalen in ons lichaam volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM).

Ze fungeren als snelwegen waarlangs de levensenergie, bekend als "Qi" of "Chi", stroomt. Deze energiestroom is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid en welzijn. Elke meridiaan is gekoppeld aan specifieke organen en weefsels, en het balanceren van deze energiestroom is cruciaal voor het bevorderen van een gezonde werking van de organen.

Maar wat is dan de relatie tussen meridianen en organen?

Laten we eens dieper ingaan op dit fascinerende verband.

 1. Energetische Circulatie: Meridianen vormen een netwerk van energetische circulatie door het hele lichaam. Ze verbinden verschillende delen van het lichaam, inclusief de organen, en zorgen voor een evenwichtige energiestroom. Wanneer deze stroom verstoord raakt, kan dit leiden tot fysieke, mentale of emotionele disbalans.

 2. Organen en Emoties: Volgens de TCM zijn specifieke organen niet alleen verantwoordelijk voor fysieke functies, maar ook voor emotionele en mentale aspecten. Bijvoorbeeld, de lever wordt geassocieerd met woede en frustratie, de longen met verdriet en rouw, en de nieren met angst. Door het balanceren van de energie in de gerelateerde meridianen, kan men ook de bijbehorende emoties in evenwicht brengen.

 3. Yoga en Meridiaanbalans: In de beoefening van yoga worden houdingen (asana's), ademhalingstechnieken (pranayama) en meditatie gebruikt om de energie in de meridianen te stimuleren en in evenwicht te brengen. Verschillende yogahoudingen kunnen specifieke meridianen activeren en de doorstroming van energie bevorderen.

 4. Acupressuur en Meridiaanpunten: Naast yoga kan ook acupressuur worden toegepast om de energiestroom in de meridianen te bevorderen. Acupressuur maakt gebruik van drukpuntmassage op specifieke punten langs de meridianen om blokkades op te heffen en de energie te laten stromen. Deze punten corresponderen met de meridianen en organen, waardoor een diepgaande balans kan worden bereikt.


De Verbinding tussen Meridianen en Organen:

In de wereld van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) vormen meridianen en organen een intrigerend en complex netwerk dat de basis vormt van een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Voor veel mensen die de principes van yoga beoefenen, vormt deze verbinding een fascinerend aspect van hun reis naar zelfontdekking en genezing.


 1. Het Hart, De Bron van Leven: Het hart, dat ritmisch klopt als een symfonie van leven, wordt gevoed en versterkt door de beoefening van yoga. Door middel van zachte bewegingen, diepe ademhaling en meditatie, kan yoga de bloeddruk verlagen, de hartslag stabiliseren en het cardiovasculaire systeem versterken. Voel de energie stromen terwijl je je hart opent in hartgerichte houdingen zoals Melting Heart

 2. De Longen, De Essentie van Leven: Onze adem, zo vaak over het hoofd gezien maar zo essentieel voor ons welzijn, wordt gezuiverd en verdiept door de beoefening van pranayama, de kunst van de ademhaling. Een diepe, bewuste ademhaling kan de longcapaciteit vergroten, de zuurstofopname verbeteren en zelfs helpen bij het verlichten van aandoeningen zoals astma en bronchitis. Laat je ademhaling dienen als je anker terwijl je jezelf overgeeft aan de helende kracht van yoga. Elke diepe inademing brengt frisse energie in ons lichaam en elke diepe uitademing laat stress en spanning los.

 3. De Maag, Het Centrum van Vitaliteit: In de buik, waar spijsvertering en emoties samenkomen, kan yoga een kalmerend en versterkend effect hebben. Dynamische bewegingen en diepe twists stimuleren de spijsvertering, verminderen een opgeblazen gevoel en brengen een gevoel van balans en welzijn. Voel de spanning wegsmelten en geef je organen een massage in een Reclining Twist.

 4. De Nieren, Zuiverende Juwelen van het Lichaam: Onze nieren spelen een essentiële rol in het filteren van afvalstoffen uit ons lichaam. Yoga kan helpen om de nierfunctie te verbeteren door de bloedcirculatie te stimuleren en stress te verminderen. Met elke draaiing en compressie masseren we onze nieren en bevorderen we hun gezondheid. Met gezonde nieren voelen we ons niet alleen fysiek verjongd, maar ook geestelijk verfrist.

 5. De Lever, Poort naar Ontgifting: Onze lever, die als een trouwe poortwachter fungeert voor ons lichaam, kan baat hebben bij de reinigende kracht van yoga. Door middel van houdingen die de lever masseren en stimuleren, kan yoga de spijsvertering verbeteren, de energiebalans herstellen en de algehele vitaliteit vergroten. Geef je lever liefdevolle aandacht met houdingen, zoals de Lizard low of high, en voed het met zuurstof en vitaliteit.

 6. De Geest, De Bron van Creativiteit: Last but not least, yoga heeft een diepgaand effect op onze geest, die de bron is van al onze gedachten, emoties en creatieve impulsen. Door middel van meditatie, mindfulness en zelfreflectie, kan yoga de geest kalmeren, de focus verbeteren en een diep gevoel van innerlijke vrede bevorderen. Laat je gedachten tot rust komen terwijl je jezelf verliest in de oneindige stilte van je eigen innerlijke universum.Welke organen zijn Yin en welke Yang?

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) worden organen vaak ingedeeld als Yin of Yang op basis van hun functie, energetische aard en interactie met andere organen. Hier is een overzicht van hoe de belangrijkste organen worden ingedeeld:


Yin-organen:

 1. Hart (Xin): Het hart wordt beschouwd als een Yin-orgaan vanwege zijn rol bij het huisvesten van de Shen (geest) en het reguleren van de bloedsomloop.

 2. Lever (Gan): De lever wordt als Yin beschouwd vanwege zijn rol bij het opslaan van bloed en het reguleren van de stroom van Qi.

 3. Milt (Pi): De milt wordt als Yin beschouwd vanwege haar rol bij de spijsvertering en het absorberen en distribueren van voedingsstoffen.

 4. Longen (Fei): De longen worden beschouwd als Yin vanwege hun rol bij het ontvangen van Qi uit de lucht en het verspreiden ervan door het lichaam.

 5. Nieren (Shen): De nieren worden beschouwd als de basis van Yin in het lichaam vanwege hun rol bij het opslaan van Jing (essentiële levensenergie) en het reguleren van de waterhuishouding.

 6. Pericardium (Shou Jue Yin):


Welke organen zijn yang?

 1. Dunne darm (Xiao Chang): De dunne darm wordt beschouwd als Yang vanwege zijn rol bij het scheiden van zuivere en onzuivere stoffen en het reguleren van de spijsvertering.

 2. Galblaas (Dan): De galblaas wordt als Yang beschouwd vanwege haar rol bij het opslaan en afscheiden van gal, wat nodig is voor de spijsvertering.

 3. Maag (Wei): De maag wordt beschouwd als Yang vanwege haar rol bij het ontvangen en verteren van voedsel en het transporteren van voedingsstoffen naar de milt.

 4. Dikke darm (Da Chang): De dikke darm wordt beschouwd als Yang vanwege haar rol bij het afscheiden van afvalstoffen en het reguleren van de stoelgang.

 5. Blaas (Pang): De blaas wordt beschouwd als Yang vanwege haar rol bij het opslaan en uitscheiden van urine en het reguleren van de waterhuishouding.

 6. Drievoudige verwarmer (San Jiao)


Orgaanparen

Zoals yin en yang niet zonder elkaar kunnen bestaan en altijd een paar vormen, zo bestaan er ook Zang en Fu orgaan-paren. Namelijk:

 • Longen en Dikke darm

 • Maag en Milt

 • Hart en Dunne darm

 • Blaas en Nieren

 • Pericardium en Drievoudige verwarmer

 • Galblaas en Lever


Conclusie: Een Holistische Benadering van Gezondheid:

In de wereld van yoga en holistische geneeskunde vormen meridianen en organen een essentieel onderdeel van het begrijpen van de verbinding tussen lichaam, geest en ziel. Door ons bewust te worden van de energetische aspecten van ons lichaam en de invloed die ze hebben op onze algehele gezondheid, kunnen we een dieper niveau van zelfinzicht en genezing bereiken.

Door middel van yoga, meditatie, ademhalingstechnieken en het gebruik van essentiële oliën kunnen we de natuurlijke stroom van levensenergie in ons lichaam herstellen en onze innerlijke balans herstellen.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page