top of page
Foto van schrijverBetter You Yoga

Ontdek de Kunst van Natuurlijk Parfum

Bijgewerkt op: 11 feb.

Parfum is al eeuwenlang een integraal onderdeel van persoonlijke verzorging en zelfexpressie. De meeste commerciële parfums bevatten echter synthetische geurstoffen die niet alleen chemisch kunnen zijn, maar ook allergieën en irritaties kunnen veroorzaken. Gelukkig is er een natuurlijk alternatief beschikbaar: het maken van je eigen parfum met essentiële oliën. In deze blog zullen we de kunst van het parfum maken verkennen en ontdekken hoe je met essentiële oliën je eigen unieke geur kunt creëren.



Parfumfles

Waarom kiezen voor natuurlijk parfum?

Synthetische parfums bevatten vaak chemicaliën en allergenen die gevoelige huidtypes kunnen irriteren. Essentiële oliën daarentegen worden gewonnen uit planten, bloemen en kruiden en bieden niet alleen heerlijke geuren, maar ook therapeutische voordelen.

Door te kiezen voor natuurlijke ingrediënten vermijd je potentieel schadelijke stoffen en geniet je van de helende eigenschappen van essentiële oliën.


Stap 1: Kies Je Essentiële Oliën

Het eerste en meest essentiële onderdeel van het maken van je eigen parfum is het kiezen van de juiste essentiële oliën. Overweeg wat voor geur je wilt bereiken en welke emotionele of therapeutische voordelen je zoekt. Voor een romantische geur kun je bijvoorbeeld Ylang ylang, Clary Sage, Sandalwood en Lemongrass overwegen, terwijl een oriëntaalse geur kan worden bereikt met Frankincense, Black Spruce en Wild Orange. Of maak een geur van rozengeluk met Rose, Geranium, Sandalwood, Lemon en Coriander. Experimenteer met verschillende combinaties om jouw perfecte geur te vinden.


Stap 2: Basis-, Midden- en Topnoten

Net zoals commerciële parfums hebben zelfgemaakte parfums meestal drie soorten noten: basis, midden en top. De basisnoot is de langdurige geur en bestaat vaak uit diepere, aardse tonen. Het neemt de chemische componenten van alle andere oliën op en houdt ze vast. Deze maakt echt je geur. 15 tot 20% van je mengsel bestaat uit die basisnoten. Sommige daarvan blijven 24 uur hangen, dus je wilt echt een geur hebben die je lekker vind.

Voor mij zijn dat Patchouli en Sandalwood en Rose en Vetiver, Cederwood, Frankincense.


Middennoten vormen het hart van het parfum en geven het zijn karakter. Zorg er dus voor dat je echt van je middennoot houdt. Dat is het hart van je geur en deze bepaalt 50 tot 80%. Dus als je die aan het opbouwen bent, heb je misschien meer dan één middennoot nodig. Omdat je veel van die olie toevoegt.

Black Pepper, Cardamom, Fennel, Douglas Fir, Geranium Rosemary.  Rosemary en Marjoram samen zijn heel erg lekker. Siberian Fir.


En dan maak je het af met de topnoot. De topnoot is wat je in eerste instantie ruikt als je het op doet.

Dat zal je eerste indruk zijn. Voorbeelden zijn Eucalyptus, Grapefruit, Lemon, Lemongrass, Lime, Peppermint, Spearmint en Mandarin,


Bij het samenstellen van je eigen parfum is het belangrijk om een evenwichtige combinatie van deze noten te vinden. De topnoot is de eerste indruk, maar zal vrij snel vervliegen. Dan komt de middennoot naar boven (daarom moet je van je middennoot houden). De basisnoot houdt alles samen zodat de geur ongeveer 24 uur zal blijven hangen.


Kies oliën die je persoonlijk aanspreken en goed bij elkaar passen.

Experimenteer met verschillende combinaties totdat je jouw perfecte geur mix hebt gevonden.


Stap 3: Draagolie Toevoegen

Om je parfum op de huid te kunnen dragen, moet je het verdunnen met een draagolie. Populaire keuzes zijn jojoba-olie, amandelolie of druivenpitolie. Voeg de essentiële oliën toe aan de draagolie en experimenteer met de verhoudingen totdat je een mengsel hebt dat bij jouw voorkeur past


Stap 4: Meng en experimenteer

Het geheim van een geweldig parfum ligt in het juiste mengsel. Begin met kleine hoeveelheden en experimenteer met verschillende verhoudingen van essentiële oliën. Laat je creativiteit de vrije loop en pas het mengsel aan totdat je tevreden bent met de geur.


Stap 5: Laat het Rijpen

Net zoals een goede wijn, heeft zelfgemaakt parfum wat tijd nodig om zich te ontwikkelen. Laat je creatie een paar weken rijpen zodat de verschillende geurnoten zich goed vermengen en de volledige diepte van je parfum naar voren komt.


Stap 6: Test en pas aan

Voordat je je parfum dagelijks gebruikt, test het eerst op een klein stukje huid om te zorgen dat er geen allergische reacties optreden. Pas indien nodig de samenstelling aan tot je de perfecte geur hebt bereikt.


Heb je de juiste geur voor jezelf gevonden? Schrijf dan op hoeveel druppels je van elke olie hebt gebruikt voor jouw unieke parfum. Zo kun je hem snel bijmaken als je parfum op is.

Het is ook heel leuk om een eigen parfum cadeau te doen.


Stap 7: Bewaar en Geniet

Bewaar je zelfgemaakte parfum op een koele, donkere plaats om de kwaliteit te behouden. Breng het aan op je polsen, achter je oren of waar je maar wilt en geniet van je unieke, natuurlijke geur.


Conclusie:

Het maken van je eigen parfum met essentiële oliën is niet alleen leuk en creatief, maar ook een gezond alternatief voor commerciële parfums. Door te kiezen voor natuurlijke ingrediënten kun je genieten van heerlijke geuren zonder je zorgen te maken over schadelijke chemicaliën. Dus, waar wacht je nog op? Ontdek de wereld van natuurlijk parfum en creëer je eigen unieke geursignatuur!



11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page